Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Castell d'Olèrdola

Catalunya és terra de castells, alguns deriven el gentilici català al mot “castalà”; aquell que governa un castell. Gràcies a la seva situació geogràfica durant l’alta edat mitjana, trobem un elevat nombre de castells, fortificacions, torres de defensa i tota mena d’edificis medievals.

Context històric:

L’any 711 els musulmans van conquerir la Península Ibèrica. Les terres catalanes passaren a ser territori de frontera entre l’emirat de Còrdova i el regne franc.
Després d’anys de lluites, la Marca Hispànica queda definida cap al s.IX des dels riu Llobregat i Cardener i el Montsec.
Carlemany, per poder garantir la seguretat de la frontera al sud del seu regne va crear comptats per dirigir el seu territori. El més conegut i actiu va ser Guifré el Pilós compte d’Urgell, Cerdanya, Girona i Barcelona que va ser qui va mantenir una activitat més intensa a les terres més pròximes a la frontera amb els sarraïns.
Poc a poc s’anava recuperant territori, Guifré II va avançar el límit fins al riu Foix i la conca d’Òdena. La reconquesta es produïa paral·lela a la costa i per les valls dels rius.

Al segle X, amb Sunyer al capdavant, els territoris per controlar el territori eren Olèrdola, Oliana i Mur.

Castell d’Olèrdola

Olèrdola està situat dalt d’un turó envoltat d’alts penya-segats amb presència d’aigua i gran visibilitat sobre la plana de l’Alt Penedès. Ja s’hi van assentar poblacions prehistòriques i preiberes i els ibers cossetans.
Al s.I s’hi instal·laren els romans. D’aquella època s’en conserva la muralla de blocs poligonals, orientada al nord, de pedra tallada grossa i les torres, una semicircular, una quadrada i les dues de l’entrada. La cisterna i la talaia també són romanes.
La ciutat d’Olèrdola va quedar abandonada durant 300 anys, fins a l’època comtal quan Sunyer va fer construir l’imponent castell l’any 930 per protegir la Marca Hispànica. 
Va ser la seva època daurada, i va arribar a ser una de les 10 ciutats de Catalunya.
Passat el perill musulmà però, va sofrir una ràpida decadència. La població comença a ocupar la plana, on hi ha més bones condicions. Amb el temps, aquest nou nucli es converteix en Vilafranca, on el s.XII es converteix en capital de comarca suplantant Olèrdola.

Castell d'OlèrdolaCastell d'Olèrdola

Conèix més sobre Olèrdola (Fonts el text):
Història Jove
Museu d'arqueologia de Catalunya

Wikipedia
Castells de Frontera - Gencat
Excursion a peu pels castells del Penedès (Cossetània Edicions)

 

Afegeix un nou comentari